SPEKTAR

Da li ste znali da pozdrava sa 3 prsta nema veze ni sa PRAVOSLAVLJEM niti SRPSTVOM? (FOTO)

Pozdravljanje sa tri prsta karakterističan je za srpsko podneblje ali i za Srbe koji žive van granica otadžbine. Često ga upotrebljavaju i oni koji nas “gotive” i poštuju, poput holivudskog stara Kianu Rivsa ili Roberta de Nira.

Ipak, da li ste znali da nema nikakve veze niti sa srpstvom niti sa pravoslavnim hrišćanstvom?

Tako bar tvrdi Jelena Georg Malešević, naša modna dizajnerka, po svojim rečima prilično upućena u ovu oblast.

Na nekim domaćim sajtovima piše da se ovaj način pozdrava javlja se za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, gotovo je sigurno da se javio i par vekova ranije. Tri prsta simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Svetom Trojstvu. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst, i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Ipak, nisu u pravu. Poreklo običaja pozdrava sa 3 prsta, odnosi se na sećanje na trojnu prirodu Božanstva (Arijevska religijska koncepcija ). Platon u svom dijalogu Kratil gde raspravlja sa Sokratom o poreklu grčkog jezika konstatuje da su Grci jezik dobili od “varvara” – i da se taj drevni jezik još uvek govori u Frigiji (u njihovo vreme – peti vek pre nove ere).  Pravoslavlje je sačuvalo sećanje na taj drevni tradicionalni običaj, smatra Jelena Georg Malešević.


Ovo je predstava Sabazijeve Ruke (Sabazije je Frigijsko vrhovno božanstvo i nebesko) I ovo je predstava ruke iz njegovog mističkog kulta.

Ljubljenje tri puta u znak pozdrava u Srbiji zaživelo je tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka.

A koje gledište je vama bliže?

foto: Zakipfc – wikipedia.org

(nasiusvetu)

Izvor