KOSOVSKA ŠTAMPA SPEKTAR

Tači o ZSO: Svaki pomak iz predviđenog okvira znači Republiku Srpsku unutar Kosova

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, dao je svoj stav po pitanju Asocijacije, teme koju Srbija pokušava da vrati za pregovarački sto, prenosi Gazeta Express.

Tači je rekao da Asocijacija nije tehničko pitanje i da je Ustavni sud dao svoje mišljenje o tome.

„Zajednica uopšte nije tehničko pitanje, imamo i mišljenje Ustavnog suda, imamo obavezu da je sprovedemo. Kosovo nema obavezu da preduzima dalje korake, svaki pomak iz tog okvira znači Republiku Srpsku, to je ulazak u proces napada na državu Kosovo iznutra, posebno kada Srbija nije spremna da prizna Kosovo sa Zajednicom“, rekao je za Dukađini.

Predsednik dodaje da premijer Abdulah Hoti takođe ima rezerve po ovom pitanju, međutim, kaže da Kosovo mora da ispuni svoje obaveze.

„Gospodin Hoti je učestvovao na poslednjim sastancima, vidim da ima rezerve, sve što je u skladu sa Ustavom – moramo ispuniti naše obaveze“, rekao je predsednik.

Tači: Još uvek sam za to da se Preševo, Medveđa i Bujanovac pridruže Kosovu

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, rekao je da nije za narušavanje teritorijalnog integriteta Kosova, ali da je i dalje za ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom.

„Naravno i danas sam za ujedinjenje Preševa, Medveđe i Bujanovca sa Kosovom. Ovo je moje uverenje i nepokolobljivo je, bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova. Nisam za davanje teritorija, ali sam za integraciju ovog dela koji je najviše diskriminisan u regionu Zapadnog Balkana“.

Predsednik Kosova na RTV Dukađini je izjavio da dijalog, međutim, nema alternativu i kaže da je to rekao i u Briselu.

„Ne smemo ući u proces koji iscrpljuje. Priznanje mora jednom doći i tada je druge procese lako rešiti“.

KoSSev

foto: prntscrn/yt/remarker

Source link

//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3637044