SPEKTAR

UBILI 28 LJUDI! Krvoločna banda harala Belgijom, a u SRBIJI je uhapšen njen vođa?!

Da li je u Srbiji uhapšen jedan od vođa zloglasne bande ubica i kriminalaca koji su sejali strah po Belgiji? Erik Lamers, zvani “Zver”, koji je uhapšen u Srbiji, dugo je važio za jednog od glavnih osumnjičenih u slučaju koji još nije rešen.

Dosije o istrazi je zamršeno klupko teorija, hipoteza, mitova i spekulacija o počiniocima zločina, organizatorima i motivima. Nijedan jedini trag do sada nije omogućio rasvetljavanje misterije.

Reč je grupi koja je odgovorna za niz nasilnih napada u periodu 1982-1985. u belgijskoj provinciji Brabant u kojima je ubijeno 28, a povređeno 20 ljudi. Zločini tokom tzv. „olovnih godina“ privukli su ogromnu pažnju. Gotovo vojnički vešto banda je napadala restorane, trgovačke radnje, supermarkete i depo oružja. Napadači su nasumice i hladnokrvno ubijali ljude, delimično oružjem ukradenim iz depoa žandarmerije. Svedoci tvrde da se banda sastojala od tri glavna počinioca, dok su se ostali menjali. Trojica vođa su bili „Div“ (zbog toga što je bio veoma krupan), „Ubica“ (ubio je 23 od ukupno 28 žrtava), i „Starac“ (zbog godina). Belgijska policija je smatrala da je upravo Lamers bio taj “Div”, ali iako je bio uhapšen kao osumnjičeni, pušten je nakon 48 sati.

2. Koji im je bio motiv?

Zbog neobično profesionalnog izvođenja zločina, brutalnosti i korišćenja različitih metoda prilikom napada, ali i zbog različitih profila žrtava, pojavilo se nekoliko teorija o pozadini zločina.

3. Koje su se teorije o pozadini zločina proširile?

O motivima zločina Ubica iz Brabanta postojale su brojne teorije. Neke su potpuno besmislene, druge su uverljivije, ali ni one do sada nisu dovele da rešenja misterije. Sledi pregled najpoznatijih hipoteza:

Pljačkaška banda: Da li su u pitanju sasvim „obični“ banditi kojima je jedini cilj bio da dođu do novca? Protiv ovakve teorije, međutim, govori relativno skroman plen. Primera radi, u Alstu je ubijeno osam osoba za plen koji nije iznosio ni 20.000 evra.

Ucena robnih kuća: Prema toj teoriji, ubice su ucenjivale robne kuće da bi došle do velikog novca. Bivši direktor zatvora navodno je vrbovao članove bande za nepoznatog naručioca.

Ekstremno desničarska teroristička grupa: Ova teorija se zasniva na pretpostavci da je banda imala cilj da destabilizije državu i društvo i izazove nerede kako bi nametnula stroži režim (uz pomoć CEPIC, ekstremno desničarskog krila Hrišćansko-socijalne partije, CSP). Ubice su povezivane sa neonacističkom organizacijom Vestland nju post (WNP), koju su osnovali Paul Latinus i članovi zabranjenog Fronta mladosti (FJ). Kružile su glasine o povezanosti Žandarmerije u Briselu sa neonacistima i „vojničkoj preciznosti“ u zločinima. U to vreme svi žandarmi su prolazili vojno-policijsku obuku i bili su obučeni za specijalne zadatke (specijalna jedinica Diane).

„Ružičasti baleti“: Aprila 1984. Paul Latinus, vođa organizacije Vestland nju post (WNP), nađen je mrtav u podrumu svog stana. Obešen. Malo ko, međutim, veruje u samoubistvo. Godinu dana pre smrti Latinus je podneo krivičnu prijavu žandarmeriji zbog pretnji ubistvom u vezi sa predmetom „Pinjon“, poznatijim kao „Ružičasti baleti“. Pojam označava orgije na kojima su pripadnici belgijskog visokog društva često imali seksualne odnose sa maloletnicama. Glavnu ulogu u organizovanju „ružičastih baleta“ igrali su magnat nekretnina i njegova sekretarica, koje su 17. septembra 1983. ubili pripadnici bande iz Brabanta. I još nekoliko drugih ubistava dovođeno je u vezu sa sličnim događajima.

Organizovani kriminal: Ova teorija je povezana sa ilegalnom trgovinom oružjem.

Žandarmerija: Umešanost ekstremno desničarski orijentisanih žandarma mogao bi da se poveže sa teorijom o destabilizaciji države. Bivši žandarm Maršal Leke izjavio je 1983. godine da su žandarmi i vojnici povezani sa ubistvima Ubica iz Brabanta. Kasnije je otkrio da unutar žandarmerije postoji tzv. Grupa G, u čijim se redovima nalaze članovi Fronta mladosti. I Leke je bio član FJ i bio je poznat kao simpatizer ekstremne desnice. S tim u vezi, pojavljuju se i imena Madani Buš i Rober Beiže, pri čemu su obojica osumnjičeni za krađu oružja iz kasarne žandarmerije u Eterbeku 31. decembra 1981. Najveći deo tog oružja nađen je 1987. u garaži u Briselu koju je Buš iznajmio.

(nasiusvetu)
Izvor